torsdag 22 december 2011
Terroristattacker förbereds i Östersjön?
Det kan vara förberedelser av detta slag som vi ovillkorligen måste kunna upptäcka innan vapnen kommer till användning i våra hemmafarvatten. Här har Sverige en stor och viktig uppgift, men som vi ännu inte ens gjort några bedömningar kring!
onsdag 21 december 2011
Erfarenheten talar
HMS Ocean kommer att ligga på Themsen i Greenwich och fungera som helikopterbas för marinens, RAF och arméns helikoptrar. Hon ska också fungera som logistikbas och förläggningsplats och fungera tillsammans med RAF i Northolt i luftförsvaret.
HMS Bulwark kommer att finnas i Weymouth-området och fungera som marint ledningsfartyg och som basfartyg för skyddet av seglingsevenemangen under olympiaden och paraolymiaden.
Sammanlagt har den brittiska regeringen beslutat om att 13 500 man från försvaret ska förstärka polisen, som har det övergripande ansvaret för säkerheten vid evenemangen.
Det handlar sammanlagt om:
- 5 000 man för bombdesarmering, hundpatrullering och marin förstärkning av sjöpolisen med stridsbåtar.
- 1 000 man i ständig beredskap för insats.
- Därutöver kommer Royal Navy att delta i flaggceremonier, prisutdelningar och liknande tillställningar.
Försvarsminister Hammond har uttalat sig och uttryckt att han är stolt över det stöd som försvaret, Armed Forces, kommer att lämna till polisen och till organisationskommittén så att spelen kan genomföras så säkert som möjligt.
Kanske något att tänka på även i Sverige, där ju som regel myndigheter undviker att ta hjälp av andra myndigheter av rädsla för vad det kan komma att betyda för kommande budgetdialoger!
tisdag 13 december 2011
Kraftig föråldring av den svenska sjömanskåren
Så här står det i Sjöfartstidningen idag. Visst finns det anledning att göra något mot ungdomsarbetslösheten!
söndag 4 december 2011
Maritim anknytning
måndag 21 november 2011
Strategins grunder
torsdag 10 november 2011
Sjöfarten och arbetslinjen
Frågan kompliceras dessutom av att olika aspekter på vår sjöfart hanteras av olika intressen och därmed av olika departement i regeringen. Det är en näring, som skapar en tydlig infrastruktur och som sedan länge har en miljöaspekt och numera har den dessutom har ett ökande säkerhetsintresse. Det blir då tyvärr alltför ofta som sjöfartsfrågorna suboptimeras från just ett departements utgångspunkter och helheten saknas då.
För mig är det verkligen en fråga för regeringens arbetslinje i första hand och sedan får andra aspekter hanteras med detta som utgångspunkt - för transporterna är nödvändiga för vårt samhälles fortbestånd.
onsdag 2 november 2011
Libyeninsatsen
Vad gör Försvarsmakten?
torsdag 20 oktober 2011
Märkligt EU.projekt
måndag 17 oktober 2011
Danska handelsflottan ökar
onsdag 12 oktober 2011
Greklandshjälpen
tisdag 4 oktober 2011
Vad är viktigt?
söndag 2 oktober 2011
Rysk expedition
onsdag 31 augusti 2011
Försvaret av Gotland- "Vargen kommer"
söndag 21 augusti 2011
Svåra frågor för en alltför komplicerad ledning
fredag 19 augusti 2011
Lätt varning
torsdag 4 augusti 2011
Sjöröveri - utanför Västafrikas kust!
Det var för inte så hemskt länge sedan jag skrev, att det bara var en tidsfråga innan det skulle ske ett kapningsförsök utanför den västafrikanska kusten - och att det kom ut i media. Saken är den, att det redan skett tidigare, men då förtigits, så att sjöfartsmarknadens försäkringspremier inte skulle skjuta i höjden. Den amerikanska marinen driver sedan viss tid tillbaka ett förebyggande program - African Partnership Station, APS - tllsammans med en handfull västafrikanska staters mariner för att bekämpa illegal verksamhet till sjöss i hela området. När det finns folk i Sverige, som yrvaket tycker att vi borde skydda de svenska fartygen i området genom att eskortera med egna örlogsfartyg, borde man kanske sansa sig något.
Vi skulle kunna delta i APS på något sätt och vi skulle kunna ha en amfibieenhet som kunde placeras ombord på svenskflaggade fartyg. Det vore kanske något att börja med i alla fall! Och kanske ett sätt att göra det mera attraktivt för svenskägda fartyg att segla under svensk flagga!
torsdag 7 juli 2011
Sjöblindhet - igen!
Den bristande förmågan, att bedöma maritima förhållanden, leder många svenskar alldeles galet - nu senast i fråga om Ships to Gaza-jippot. Man kunde ju tänka sig att det fanns ett allvarligt syfte bakom aktionen, men då borde väl konvojen ändå mest bestå av lastfartyg.
fredag 1 juli 2011
Sjöblindhet -mera
måndag 27 juni 2011
Ökad krigsrisk
Förra gången stoppades iranska örlogsfartyg från att komma in i Medelhavet av den amerikanska marinen och vi får väl se vad som händer nu.
Två möjliga alternativ finns för att undvika en öppen konflikt mellan Israel och Iran. Det första är att man tillåter konvojen att passera fram till destinationen i Gaza och det andra är att man stoppar den långt dessförinnan och innan det utbryter en konfrontation mellan konvojen och den israeliska marinen. Det är en upptrappning som bara extremister på båda sidor kan anse sig ha nytta av eftersom en begynnande fredsdialog därigenom effektivt kommer att hejdas. Min bedömning är att konvojen kommer att stoppas tidigt och av turkar eller amerikaner - för det handlar ju faktiskt om en konflikt mellan två stater som båda anses inneha kärnvapen!
lördag 4 juni 2011
Ledningen av vårt försvar
Man kunde ju till exempel tänka sig att försvarsgrensinspektörerna kunde lämna underlag med utgångspunkt från hur man bedömer behovet - eventuellt efter professionella kontakter med andra staters företrädare - och vad man kan ställa upp med med hänsyn till beredskap och tillgänglighet. Ett sådant underlag borde finnas i försvarsdepartementet, där en integrerad ledning kunde lämna underlag inför eventuella politiska beslut. Så har vi det dessvärre inte, för vår ledningsstruktur är fortfarande mest en kvardröjande funktion av utvecklingen under det kalla kriget och då den strategisk- operativa ledningen ju inte fanns alls. Vi hade ju bara en enda operation att hantera då - försvar mot ett invasionsförsök österifrån - och så är det ju inte längre.
I en betydligt mera komplicerad tillvaro behövs en annorlunda struktur på försvarets ledning, där operativa och taktiska beslut och inriktningar handläggs på professionell militär eller marin nuvå och de övergripande strategisk- politiska av den politiska ledningen. Som det nu är riskerar vi att mest få ett misch-masch över hela bredden beroende på hur den politiska ledningens förhandlingar med andra partier faller ut och så kan vi nog inte ha det i framtiden om vi ska vara trovärdiga i vårt internationella engagemang.
söndag 8 maj 2011
Den maritima utmaningen
Framtiden är samtidigt mera komplicerad och oförutsebar och flera nya konflikter har ofta tydliga kopplingar till internationell kriminalitet och terrorism. Även verksamheter som narkotikatrafik och människosmuggling får därför en säkerhetspolitisk betydelse.
Att hindra terrorister från att uppträda till sjöss har redan blivit en viktig uppgift för flera regeringar i världen. Särskild uppmärksamhet riktas då mot att energiförsörjningen är sårbar och kan bli utsatt för terroristattacker av olika slag. Händelser i närtid visar hur snabbt terroraktioner kan sprida sig även till vårt närområde och vårt land. Sverige är därutöver ett av världens mest exportberoende länder och en stor del av vår ekonomi och välfärd bygger på att handeln och samfärdseln till sjöss kan ske störningsfritt.
Det asymmetriska hotet har därför medfört att vårt försvar till sjöss nu måste handla om att skydda hela den maritima sektorn mot illegalt utnyttjande och att kunna säkerställa att flöden i form av folk och förnödenheter kan röra sig fritt och säkert i vårt närområde och på världens hav. Dagens utmaningar är samtidigt inte en uppgift enbart för staternas militära eller marina försvar, utan kräver medverkan från flera andra departement och statliga organ. Eftersom hoten dessutom är globala till sin karaktär blir uppgifterna att möta dem också globala
Samtidigt uppmärksammas mänsklighetens beroende av haven även som en klimatfråga, vilken för vår del kan komma att få särskild tyngd om sjöförbindelser öppnas över Norra Ishavet.
Vår nationella säkerhetspolitik måste uppmärksamma dessa förändrade förutsättningar som en grund för vår framtida säkerhet.
onsdag 6 april 2011
Flyktingkatastrof till sjöss utanför Lampedusa
fredag 18 mars 2011
Svensk medverkan?
Man kan konstatera, att till och med Norge uttalat att man kan bidra med jaktflyg. Och, om man nu ska ironisera något, det norska flygvapnet är ju så stort - i alla fall jämfört med det svenska, som ju inte kan tänkas komma till insats alls, eftersom vi ju inte budgeterat för en sådan insats. Och då kan det ju inte bli något!
Vi borde kanske fundera lite på vad det betyder att vi ska ha ett insatsförsvar!
onsdag 16 mars 2011
Vad styr nyhetsutbudet?
I sin iver att argumentera mot kärnkraftsförnyelsen i Sverige, glömmer många här bort att en ny stor jordbävning kan vara aktuell ganska snart och det pågår redan smärre skalv i Tokyoområdet - och det är mycket oroande; mycket mer än eventuella stråldoser som kunde dyka upp i vårt närområde! Japan står eventuellt inför en enorm katastrof på grund av de geologiska och seismiska förutsättningarna. Det borde man kanske tänka lite mer på!
Och angående lokalisering av framtida kärnkraftverk, så borde man kanske välja att placera dem mitt på någon lugn tektonisk platta - till exempel i Sverige!
lördag 26 februari 2011
Evakuering av svenska medborgare
Tänk om vi redan i börjar av februari skickat iväg "Carlskrona" (med helikopter och amfibiedetachement ombord!) till ett beredskapsläge i Medelhavet, då hade vi haft en betydande evakueringskapacitet själva och inte vara beroende av andra!
Det är så man fungerar om man förstår sig på hur man kan utnyttja marina stridskrafter. Så gör förstås Storbritannien, Italien och tydligen även Tyskland och Frankrike, men Sverige lider av en alltför tydlig "sjöblindhet"!
torsdag 17 februari 2011
Ökad risk för stridshandlingar till sjöss
lördag 15 januari 2011
Väpnade vakter ombord på handelsfartyg
Vi vill nog i förlängningen alla att väpnat våld enbart ska tillgripas i nödfall och av ansvariga aktörer och det betyder nog att de bör utgöra en del av statens försvar och stå under staliga disciplinregler. Vi bör kanske sätta upp den typen av förband inom vårt insatsförsvar, som ju enligt grundreglerna ska kunna skydda svenska intressen även internationellt - en klar uppgift för amfibiekåren!
torsdag 6 januari 2011
Ryska helikopterfartyg
Det har under lång tid varit ett bekymmer och en brist inom den ryska marinen, att när det händer något ute i världen, så efterfrågas omedelbart amerikanska hangarfartyg - egentligen alldeles oberoende av vad som händer - allt från flygunderstöd i Afghanistan till beredskap för insats i den koreanska konflikten och till hjälptransporter till jordbävningsdrabbade i Haiti.
Det är kanske dock lite för dyrt för andra än för USA, att upprätthålla den mycket avancerade kapaciteten och överallt. Britter och fransmän har insett detta och kommer att dela på kostnaderna för hangarfartyg i framtiden och båda dessa stater har i stället en enklare form av nationella insatsmöjligheter i form av helikopterbärande fartyg. Och nu vill den ryska marinen vara med på den internationella världsarenan - lite mera än bara i form av en enstaka jagare i Adenbukten. Det orkar ju till del betydligt mindre mariner med - som t e den svenska!
Min bedömning är att det är för att kunna upprätthålla en marin närvaro i Gorsjkovs anda, som ryssarna anskaffar fartygen - inte för att anfalla Gotland, som en del tycks tro. Om de dessutom tror så därför att de vill få tillstånd ett ökat försvarsanslag i Sverige, så finns det en annan och enklare väg. Det står faktiskt under punkten 3 i Lissbonavtalets artikel 42, att "Medlemsstaterna förbinder sig att förbättra sin militära kapacitet." Det bör vi alltså göra och helst utan att hänvisa till den "ryska upprustningen", som vissa fortfarande gör, för det var så vi argumenterade under det kalla krigets dagar. Metoden innebär att man hänvisar till den ökande ryska försvarsbudgeten, som alltså i ett beslut nu ökar med - inledningsvis - 700 miljoner euro, för det är så mycket det första Mistralfartyget kommer att kosta, när bygget inleds i St Nazaire i Frankrike!