söndag 13 december 2009

Ett framgångsrikt polisarbete

Det faktum att de befarade oroligheterna inte uppstod i Köpenhamn i samband med gårdagens mäktiga demonstration, torde i stor utsträckning bero på att det stiftats en lag som ger polisen rätt att tillfälligt, under högst 12 timmar, internera personer som man uppfattar kommer att ställa till oroligheter eller våld. Det tror jag är betydligt bättre än att bara betrakta potentiella våldsverkare och ingripa först då de verkligen börjar slå sönder sin omgivning. Det är bättre att vara förutseende än att bara vänta på att skadegörelse uppstår och att man bara kan ingripa baserat på observerat brott och juridiskt på brottsmisstanke.

Vi borde nog ta över det danska "tänket" på området och inte bara för att komma åt politiska vildingar i samband med demonstrationer. Det kanske till och med skulle kunna hindra s.k. huliganer i anslutning till idrottsevenemang, vilket vore en välönsklig åtgärd.

Att sedan denna inriktning - att ingripa tidigt och innan ett brott sker - också bör vara en inriktning för vår säkerhetspolitik är kanske en nyhet för svenskarna. Det gemensamma solidaritetsförsvarets första insatser ska alltså ske innan en konflikt blivit akut och främst ha som syfte att vara säkerhetsbyggande. Att komma in då krig redan brutit ut vore ett misslyckande - fullt i klass med polisens "bevakning" av t e fotbollshuliganer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar