onsdag 28 april 2010

Parad på 65-årsdagen

Den 9 maj kommer det att genomföras segerparader på flera håll bl a i Moskva och i Kiev. Förhandspubliceringen om paraden i Moskva har varit nästan förstasidesnyhet i ryska media ganska länge. Många inbjudna gäster kommer att bevista paraden i Moskva bl a amerikanska hög militärer. Det har också hintats om att nya vapen kommer att visas upp och så kommer det kanske att presenteras. Det kommer också att finnas porträtt av Stalin och han kommer att hyllas som segerns organisatör och ledare. En stor förövning kommer att sker den 6 maj.

Jag skulle bedöma, att det kommer att dyka upp artiklar och insändare i svenska media, som anser att det nu är påvisat, att Ryssland har rustat upp och egentligen mest står i begrepp att anfalla de baltiska staterna och Sverige - särskilt Gotland! Jag vill bestämt påstå, att sådana kommentarer mest beror på andra omständigheter och till ganska stor del på okunskap om var Ryssland står idag.

I grunden är det nog närmast så att paradernas syfte är att stärka den ryska befolkningens självförtroende för det befinner sig fortfarande på en mycket låg nivå efter lång tid av nergång för landet i många avseenden; inte minst på det militära - under den senare sovjettiden och under Jeltsinepoken - och faktiskt i många avseenden fortfarande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar