söndag 12 maj 2013

Vår nedskräpade havsmiljö

För nu närmare fyra år sedan hade det visat sig, att tunnor med farligt avfall hade dumpats någon gång på 1950-talet mellan Sundsvall och Gävle och med dåvarande myndigheters tillstånd. Nu hade det visat sig att tunnorna hade börjat läcka och att därmed kvicksilver hade börjat komma ut i Bottenhavet.

Tunnorna var alltså i stort sett lokaliserade och nu skulle man ju tro att våra havsverkande myndigheter skulle sätta igång med att ta upp eländet. Men -Nej. Jag var till och med och frågade, när man skulle börja dyka och ta upp tunnorna, men fick då ett typiskt svenskt budgetbesked. I Försvarsmakten ansåg man att det borde Kustbevakningen sköta och inom Kustbevakningen avvaktade man en utredning om vem som skulle betala en eventuell insats!

Svaret är kanske, att det är havsörnarna som betalar priset, för nu har man börjat se en nedgång i beståndet igen!

Men visst borde det vara både Marinens och Kustbevakningens mycket angelägna uppgift, att plocka upp allt skräp som tyvärr ligger dumpat i Östersjön och i Västerhavet. Det vore att inse vad ett insatsförsvar bör göra "här och nu", som det står i försvarsbeslutet från 2009!

Ett försvar på låg nivå - i dubbel bemärkelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar