tisdag 23 april 2013

Driva verksamhet eller spara pengar?

Den fullständigt häpnadsväckande bristen i vårt incidentförsvar, som nu rullas upp i media, är nog dessvärre inte bara dålig - det är också mycket avslöjande för hur det svenska militära försvaret bedrivs. Försvarsmakten löser faktiskt inte sin uppgift, om man inte har en ständigt tillgänglig incidentberedskap och om det nu är så att man inte löser sin uppgift - varför anmäler man inte förhållandet till regeringen?

Sannolikt förhåller det sig så att ambitionen att spara har tagit över i alltför hög grad och hittills har det varit möjligt, för det har inte funnits någon stat som testat vår beredskap. Men det finns numera och det borde man ha kommit på redan innan incidenten i påskas. Det framstod väl som båda sparsamt med tilldelade medel och som lite personalvänligt, att inte ha flygplan i beredskap och så trodde man väl att påsken skulle vara flygledig även i Ryssland! Det är bara det att den ryska påsken inte inträffar samtidigt som den västerländska, utan först i början av maj! Inte ens det hade man tagit redan på! Ett klart underbetyg till insatsledning och till flygvapnet!

1 kommentar:

  1. Studerar man hur man tänker i Moskva borde vi istället ha haft en extra skärpt beredskap. Hösten 1979 drog Sovjet ensidigt tillbaka enheter från Östeuropa och under julhelgen anföll man Afghanistan.
    Sommaren 2008 genomförde man militärövningen Kavkaz-2008 i södra delarna av Ryssland. Efteråt rullade övningens förband vidare under invigningen av OS i Peking och anföll man Georgien.
    Självklart bråkar man inte med oss när vi är som mest på alerten. Tvärtom!

    SvaraRadera